Plakat Pozorisno prolece - "ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ" У ШАПЦУ ОД 15. АПРИЛА, 5 ПРЕДСТАВА У КОНКУРЕНЦИЈИ ЗА ФЕСТИВАЛСКЕ НАГРАДЕ
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО РЕГИОН ТРАКА

„ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ“ У ШАПЦУ ОД 15. АПРИЛА, 5 ПРЕДСТАВА У КОНКУРЕНЦИЈИ ЗА ФЕСТИВАЛСКЕ НАГРАДЕ

pin - "ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ" У ШАПЦУ ОД 15. АПРИЛА, 5 ПРЕДСТАВА У КОНКУРЕНЦИЈИ ЗА ФЕСТИВАЛСКЕ НАГРАДЕ

Осми фестивал „Позоришно пролеће“  одржаће се у Шапцу од 15. до 20. априла под мотом „Човекова судбина – снови и стварност“.

Селектор др Мирослав Радоњић изабрао је пет представа које  ће се такмичити за фестивалске награде: за најбољу представу, глумца и глумицу и најбољу режију. О добитницима ће одлучивати жири у којем су редитељка Миа Кнежевић, глумац Роберт Ристов и редитељ Божидар Ђуровић, док ће трочлани новинарски жири (Гордана Мањенчић, Борка Требјешанин Голубовић и Вукица Стругар) донети одлуку о добитнику награде „Залог за будућност“ у конкуренцији младих уметника.

Позоришна публика ће на великој сцени Шабачког позоришта које носи име Љубише Јовановића, од понедељка до петка видети представе: „Људи од воска“ Народног позоришта из Сомбора, „Очеви и оци“ из продукције Народног позоришта из Београда, „Љубинко и Десанка“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, „Наш разред“ Народног позоришта из Београда и  „(Пра)фауст“ Београдског драмског позоришта.

У част награђених последње фестивалске вечери 20. априла биће изведена мелодрама „Дечије повреде“ у којој играју Слобода Мићаловић и Вук Костић.

– Шабачка публика ће имати прилику да одгледа заиста одличне представе, којих се не би стидео ниједан значајан позоришни фестивал у региону. Без унапред дефинисане концепције, након закључене селекције, испоставило се да је у пет такмичарских остварења кључна тема судбина човека у суочавању са изазовима времена и простора унутар којих живи. Стога је мото овогодишњег фестивала „Човекова судбина – снови и стварност“ – рекао је селектор  Радоњић.

„Позоришно пролеће“ је један од најмлађих позоришних фестивала у Србији. Публика у Шапцу, у којем традиција позоришног живота датира из 1840. године када је одиграна прва представа, са нестрпљењем дочекује фестивал због ретке привилегије да на сцени у свом граду види најуспешније представе нове продукције институционалних позоришта из Србије.

Овогодишњи фестивал одржава се под покровитељством Града Шапца и Министарства културе.

М.М.

Related Images: